Sunday, September 28, 2008

En bättre värld

Vi tömde farfars lägenhet igår, på möbler och minnen från ett liv som började i mitten av första världskriget. Nu står ett par fantastiska karmstolar hemma hos mig. Märkta av en historia, tjock rosaröd sammet. Vackert hantverk nött av lång användning, med en kvalitet som man inte finner idag. Jag älskar dem, och jag gillar tanken på att de lever vidare hemma hos mig nu när farfar inte längre finns. De är vackra att se på, men kanske inte så sköna att sitta i.

Senare, när kvällen lagt sig, var jag i Uppsala och det var en mycket vacker kväll i en mycket vacker stad och löven singlade rödgula ner och flöt iväg i Fyrisån och Lundell spelade en låt som handlar om hans far och vad den generation som han och min farfar tillhörde, lämnade kvar efter sig. I det här sammanhanget fick det mig att fälla en tår. För den handlade om min farfar igår.

Även om jag tror att de hade väldigt olika bakgrund och förutsättningar, så är det en hyllning till den generation som byggde det här landet och lämnade en bättre värld efter sig.

Friday, September 26, 2008

Hej.

Låg aktivitet här på sistone, men ibland händer saker som får allt runt omkring i världen att hejda sig en stund. Händelser som får en att ta in hur vacker omgivningen är just nu. Händelser som får en att vilja mobilfotografera ögonblicken, och fundera på det här om var man kommer ifrån och vad man blev och vad man slutar som. Skriver lite om det just nu, återkommer med det. Just nu vill jag bara tänka lite på det.

Sunday, September 07, 2008

Michel Gondry - genius

Jag skulle vilja bo inne i Michel Gondrys huvud.

Be kind rewind är den finaste film jag sett på länge. Så smart, så snygga detaljer, så rolig, så varm. Eternal sunshine ligger på min lista över bästa filmer någonsin. DVD:n med hans samlade verk (iallafall som musikvideoregissör) är fantastisk. Han är vår tids största geni när det gäller kommersiell videokonst. Kolla bara på den här:



Vi har fått stegräknare på jobbet. Jag siktar på 10000 steg per dag, just nu drygt 68000 steg sedan i måndags. 140000 steg på två veckor borde vara en enkel match. 8 km i Hagaparken nu på morgonen.

What we do in life, echoes in eternity


Håhå - ibland, inte ofta, skrattar man högt vid frukostbordet.

Någon spinner på lite för långt med en idé om att VD:n för konsumenternas tele- och internetbyrå skulle vara en "bredbandsriddare". Och jag har nog aldrig sett någon som passar sämre som utklädd riddare än den här Mattias Grafström. Nu ska inte han lastas för det här, han är väl någon slags övernörd vid ett skrivbord, men det måste ju kännas lite sådär att få stoltsera på framsidan i Sveriges största morgontidning på söndag morgon, utklädd till "riddare" med tafflig svärdföring. Bättre (ännu roligare) bilder finns i pappers-DN. På bilden ovan syns inte riktigt Grafströms ansiktsuttryck, tänk FC Z-Tore så ser ni typen framför er.

Ok, riddare och gladiatorer är inte riktigt samma sak, men ändå lite samma kött och blod. Något säger mig att Mattias Grafström inte hade haft så stor chans i en fight mot Maximus. Men han är säkert vassare än gladiator Maximus på att bedöma prisvärdheten i bredbandsuppkopplingar och nedladdningshastigheter.
Problemet (eller hela underhållningen) är att kopplingen mellan konsumentombudsman för bredbandstjänster och riddare är en dikeskörning som aldrig borde lämnat brainstormingstadiet.