Monday, January 22, 2007

SöndagS:tEriksplanSaxofonS:tJeanCapFerrat

Dagens ljud är saxofonen som inleder Jay-Z´s "Show me what you got".

Får mig att tänka på den korpulenta zigenaren som spelade Gudfadern-temat om och om igen i Handelsbankshörnet på S:t Eriksplan i julhandeln med en smutsig (thinnerindränkt?) handduk hängande ur saxofonen för det rätta mufflade ljudet.



Det är onekligen lite uttjatat med kopplingen mellan amerikanska hiphop-gurus och deras faiblesse för Franska rivierans allra brackigaste beståndsdelar. Italienska supersportbilar - Casinorondellen - lunchen på Café de Paris - de slingrande bergsvägarna hundratals meter ovanför - hyrda mosteryachts som stånkar sig fram över Medelhavet mellan S:t Tropez, Cannes och Monaco - diset utöver havet - skyskraporna - allt detta överdåd. Jay-Z och P Diddy är inte sena med att i varje avtryck de gör, referera till den där absurda lilla lilla delen av världen. Och jag förstår dem till viss del, jag gillar också den där mystiken. Självklart inte fullt ut, ty därtill har jag för låg inkomst och inte heller är jag särskilt förtjust i det där absurt polerade överdådet. Men ok, jag skulle kunna tänka mig att bli gammal i ett pastellfärgat hus på Cap Ferrat.

Men den där saxofonen i introt är fin och vemodig. Avståndet mellan Jay-Z bakom ratten på en 70-fots daycruiser som gör piruetter, till zigenaren i snömodden på S:t Eriksplan, som värmer händerna genom att andas på dem mellan låtarna är oerhört många ljusår.

No comments: