Tuesday, November 27, 2007

When they said sit down, I stood up

Jag vet inte vad det är, men jag kan bli så jävla ANTI när det kommer till hypade företeelser och "grupptillhörighet". Böcker, musik, film, bloggar, kedjebrev mot sälklubbning, whatever populärkulturella uttryck. Det väcker någon stark motvilja, antipati eller bara motsträvighet mot saken, som bara grundar sig på att så många anslutit sig och hyllar eller bara följer den. (Kommer ni ihåg den här grejen med att ha ett ICE-nummer i sin mobiltelefon? Har ni kvar dem? Har de räddat era liv?)


Det är väl något slags halvmesig rebellvilja i mig antar jag. Masspsykos och avsaknad av reflektion makes me wanna throw up. Jag har redan uttryckt hur fånigt jag tycker det är med "utmaningar" i bloggvärlden, där man "utmanas" att lista sina sju favoritfrukter, favoritsnacks eller kroppsvätskor. Nu ska vi ta upp andra småsaker som väcker min motståndsvilja just nu:


- Facebook-fanatiker (inte själva konceptet, bara de borttappade "vänner" från typ mellanstadiet som saknar normalt internet-vett och sjunker i värdighet så pass att de vill fylla på sitt eget vänförråd med "vänner" som de inte har något gemensamt med längre. Det finns alltid en anledning till att man "tappar bort vänner". Man är inte vänner längre. I många fall var man aldrig ens vänner).

- Åka till Thailand

- Facebookgrupper som heter: "Fuck you, I´m from Stockholm/Göteborg/Östersund/blablabla" - får mig att vilja starta en grupp som heter: "Fuck you, I don´t care where you´re from". Eller "Bevara oss från internet-empatin".

- Internet-empati: klick klick, nu har du renat samvetet och visat ditt "stöd" mot allt ont. Du är en verkligt god människa som står upp mot orättvisor genom att skriva på upprop och klicka dig till ett gott samvete.

- När en hel klubb gastar "Alla som inte dansar är våldtäktsmän, gäller hela natten mellan tolv och fem" får det mig att vilja göra om texten till något i stil med "Alla ni som dansar som på ålderdomshem, se så ur vägen nu kan ni gå hem".

Ok, den sista var inte så genomtänkt, jag får fila på formuleringen, men ni fattar grejen. Jag tycker väl om att gnälla och störa mig på saker helt enkelt, och vända på dem så att de framstår som just det de är, fåniga masspsykoser. Och kanske får det mig att tro att jag är lite coolare än de som har Populärmusik från Vittula, DaVinci-koden och Stieg Larsson-trilogin som senast lästa böcker.

Periodvis pretentiös, det är jag det. Jag kommer inte ifrån att jag tycker om folk och organisationer som går sin egen väg, bryter ny mark. Nu ska jag gå och ansluta mig till någon facebookgrupp så att något företag skänker 50 öre till världens barn. Den femtioöringen ska de få dela broderligt på. Sen ska jag värva några vänner till Rosa bandet, men pengar det kan de glömma. Om det här är bloggosfären vill jag inte va med.

10 comments:

Doris och Rita said...

Jag är så glad att du är börjar komma tillbaka. Det är kanske dags att tillägna dig en facebook-grupp; "Att upptäcka en ny Carreca-postning är som att öppna julklappar på julafton, men på ett vuxet sätt och året om"

(och ja, jag har fortfarande ICE kvar i telefonen, även om det sedan tillbakaflytten till Sverige känns mindre viktigt)

Doris och Rita said...
This comment has been removed by the author.
jo said...

Sju favoritkroppsvätskor... vore onekligen kul att se dig lista dem. Eller inte. :-P

Carreca said...

Doris och Rita: det är en lysande idé för mitt ego. Men det skulle ju bli en flopp om det inte blir en massa medlemmar (vilket är ganska troligt). Men glöm inte att gruppnamnet måste vara formulerad på knackig svengelska också. De brukar vara det.

Jo: Ja, det vore ju i alla fall en UTMANING. Oh where to start....

Doris och Rita said...

"Give me Carreca-postninar, som jul klappar på jul afton"?
Nä, jag kan inte.

jo said...

"Fuck you, I'm opening carreca-postings and it is like opening christmasgifts on christmas eve but all year round"

DET är en grupp jag skulle gå med i! Ha. Ha. Ha.

Doris och Rita said...

Jo: Tack

Carreca said...

Det är bra, tyvärr kan jag ju inte själv gå med, det skulle rasera hela min anonymitet, men oj vad jag skulle snoka på folk!

jo said...

Ja jag inbillar mig att jag är jätteanonym men det är nog ändå ett gäng som känner till mitt rätta jag... Spelar väl ingen större roll egentligen men å andra sidan så vet jag inte vad det skulle tjäna för syfte att ha mitt riktiga namn och bild på bloggen heller. Tillsvidare är jag bara jo. Fast jag måste erkänna att jag är dödsnyfiken på herr carreca. :-)

Carreca said...

Jag inbillar mig att det hemliga är det som gör min blogg intressant. Sen skulle jag inte kunna/våga/vilja skriva alla saker som jag vill skriva här om jag inte vore hemlig. det här är min ventil, för saker jag inte vädrar i verkligheten, men ändå vill vädra.

Jag tycker det är kul att vissa är dödsnyfikna på ve, jag är på riktigt. Om ni visste kanske ni bara skulle tycka blaha. Det är mycket medvetet att vara så hemlig som möjligt. Jag tror att offentlighet skulle hämma mig ordentligt.