Tuesday, September 26, 2006

Borat vs. Nursultan

Jag tycker det är roligt med folk som inte har någon självdistans, eller inte tål att folk gör sig roliga på deras bekostnad. Kazakstans högsta ledning har som bekant protesterat mot karaktären Borat, som de anser drar Kazakstans rykte i smutsen. Ett annat exempel är Håkan Nesser, som gick i taket när Killinggänget skrev påhittade pundarhistorier om Håkan Nessers vardagliga liv och jakten på en sil.

Vad som förenar de här två är att de inte förstår att man sällan kan göra något åt att någon skämtar om en. Det sämsta man kan göra, ur uppmärksamhetssynpunkt, är att börja yra om förtal och ärekränkning. Jag kan inte se vad det skulle rädda för ens anseende? Saker som man inte tycker om att folk säger om en, ska alltid bemötas med (åtminstone skenbart) ignorans. Då dör det ut. Eller blir åtminstone inte roligt att skoja om.

Nu har alltså republiken Kazakstan satsat motsvarande 290 MSEK på att "skapa en filmhjälte som ska överglänsa den fiktive tv-reportern Borat", enligt en TT-notis idag. President Nursultan Nazarbajev hoppas att den historiska filmen "Nomad", som ska handla om de kazakiska stammarnas kamp mot mongolerna, ska bättra på landets rykte. Detta alltså som svar på Sacha Baron Cohens Borat-film "Borat: Cultural learnings of America make benefit glorious nation of Kazakhstan".

Någon som tror att de kommer att lyckas? Vilken av filmerna kommer att ha bäste genomslagskraft i mediabruset tror ni? Kanske kan den stärka kazakernas nationella självförtroende, men hela den övriga världen förstår att Borat driver med klassiska fördomar om det gamla östblocket och dess invånare. Nursultan tror alltså att västvärlden inte förstår att Borat är en komiker.

Det känns som att såna här gamla krigarnationer alltid har total oförståelse för ironi och humor, och bemöter det med nationalromantik. Det här kommer väl knappast göra någon nytta för Kazakstan i sakfrågan? 290 MSEK åt helvete. Bra satsning!

2 comments:

Anonymous said...

Men alltså, det är väl inte som att man INTE vill se "Nomad"? Jag, en del av nedladdargenerationen, kan till och med tänka mig att betala för att se den.

Förr eller senare blir Kazakstan tvungna att upphöja en seriefigur (Borat) till nationalhelgon för att han satte landet på kartan. När jag inte hatar världen, älskar jag den.

Carreca said...

Du har rätt. "Nomad" har mycket goda förutsättningar att bli en klassiker även i västvärlden. Men troligen inte på det vis som finansiären hoppas på.