Tuesday, April 25, 2006

EXTRA - bara idag! (och ett halvår framöver)

Gripandet av Hagamannen och hans erkännande var precis vad kvällstidningarna behövde för att säkerställa att man lyckas fylla upplagorna under några månader, kanske ett halvår, framöver.

Vem minns inte klassiska kvällstidningskassakor som Knutby-målen eller Tsunami-katastrofen, och hur lång tid kvällstidningarna kunde surfa på de vågorna av personliga tragedier? Kvällstidningarna behöver tragedier med inslag av våld, sex, blod, mystik och ond bråd död för att kunna klämma ur sig livsviktiga artiklar som "EXTRA - Min dotter var dagbarn hos Hagamannen" eller "EXTRA - De ska se in i hans hjärna" och annan livsviktig idissling av information som slår undan benen på allt vad personlig integritet heter. En upprepning in absurdum som knappast grundas i något vidare nyhetsvärde eller ens läsarintresse, snarare möjligheten att sätta sensationslystna rubriker.

Men det är lätta tecken att fylla blaskorna med, under ett halvår framöver. Nu vet vi vad vi får i kvällstidningarna under de kommande månaderna.

2 comments:

Anonymous said...

Det finns ett gäng kategorier som i nittinio fall av hundra alltid återfinns på löpsedlarna:
Sex - typ "Så vill svenska kvinnor bli smekta"; Privatekonomi - "Så sparar du tusenlappar på att byta försäkringsbolag"; Hälsa - "Gå ner fjorton kilo på en vecka"; Kändisar - "Paris Hiltons nya halsband, pärla för pärla"; Väder - "Här är solen under påsken" och så de Stora Nyheterna, typ "Hagamannens andra offer talar ut", eller nåt sånt.
Trist? Visst. Mesigt? Absolut. Men även tidningar drivs i vinstsyfte och de tjänar mest pengar när folk köper deras produkter, vet du...

Carreca said...

Ja, jag vet allt det där, och det är inte så att jag inte FÖRSTÅR varför. Bara för att det ger vinst behöver det inte vara eftersträvansvärt om man ska tala i termer av vulgärisering av våra kvällstidningar. Det är så enkelt att se att kvällstidningarna äntligen fått den födkrok de behöver för att fylla löpen i ett halvår utan nya nyheter.