Thursday, April 20, 2006

Förnedringsflyget

Jag hyllar lågprisflygets genomslag, eftersom det gör att man nästan slipper fundera på om man ska resa någon stans om man får erbjudandet och har tiden. Max 1000 spänn och man är på plats liksom. Och på grund av det låga priset kan jag också acceptera den sjukt låga komforten och glamourfaktorn. Det är förnedring att flyga Ryan, men det är bara ett sätt att ta sig från punkt A till B. Det är också ett helt annat klientel av människor på exempelvis Skavsta än på Arlanda. Egentligen har hela grejen med lågprisflygen rätt stora likheter med att förnedra sig på ett pendeltåg för att komma till jobbet. Man får vad man betalar för.

Därför är det så konstigt att det ALLTID på dessa förnedringsflyg finns folk som inte accepterar faktumet att 199 kr för att flyga inom Europa, är rätt billigt och därför ger just bara en flygtur och inget annat. De som prompt ska klaga på att kön till incheckningen är lång, att man måste vara på plats lång tid innan man ska lyfta, att det inte ingår ett helrör gin och några vinflaskor att dricka under flygtiden, att det inte finns ungmöer som strör mimosablad längs passagerargångarna eller erbjuder fotmassage. Senast när vi flög till Östersund råkade vi ut för en sådan medresenär, som i brist på ovanstående trivselfaktorer istället ägnade sig åt att vara rätt otrevlig mot alla andra.

Företrädesvis handlar det om lätt alkoholiserade medelålders män med en viss air av bedagad playboy, som minsann egentligen har samlat ihop en halv miljard Eurobonus-poäng genom åren och bittert och högljutt konstaterar att Ryan minsann inte är att jämställa med Lufthansas First Class. De refererar gärna till själva flygandet som en "Europaflight".

Man får känslan av att de här lirarna egentligen skäms så in i helvete för att flyga billigt, och därför måste ta varje tillfälle i akt att påpeka att det minsann är dåligt skött, obekvämt eller snålt. Faktum är att det är de gnällrövarna som drar ner betyget för hela lågprisresandet. Betala vad det kostar att flyga med ett annat flygbolag och håll käften då i sådana fall! Det är en filosofi som jag tycker är OK just på grund av det låga priset. Personligen lägger jag gärna reskassan på annat om det gäller så korta flygturer.

Den sunkiga komforten är ett resultat av det låga priset vilket i sin tur ger mig en helt annan möjlighet att resa, än om jag skulle vara tvingad att flyga Lufthansa och betala 12´ för en tvåtimmars flygtur till Tyskland. Om en vecka förnedrar jag mig igen.

1 comment:

jo said...

Gnällrövarna är dessutom ambassadörer för följande regelvidriga aktiviteter: * När markpersonalen ber de med platser 25 och bakåt gå på först, så bryr man sig inte om detta utan de gnällrövar med plata 1-25 går på FÖRST och ställer sig i gången och lyfter in sina 2 (minst) fula handbagage i bagageutrymmet så ingens jacka får plats. De fäller sina säten innan skylten släcks och låter även bli att fälla upp borden innan landning. De reser sig också i samma stund som planet fått vågrätt position på landningsbanan och öppnar bagageluckorna. Dessutom är de feta, flåsar, och armbågar mig då de ska smaska i sig sina fula frukostpåsar.