Sunday, February 05, 2006

Riche-rapporten

Som sagt, jag skrev två inlägg igår förmiddag som på något sätt försvann, så vi tar väl om det då.

Dörrvakten på Riche är en modern klassiker, som parodierats av flera oberoende källor. Riche har som bekant upplevt en helt sjuk hausse som nattetablissemang de senaste två åren. Mycket av detta kan kanske tillskrivas Filip & Fredrik som inte gör ett enda program utan att klämma in sin längtan till Riche, Tore Wretmans gamla Stockholmska slagskepp.

På grund av att mediastockholm har omfamnat Riche som sitt egna lilla bollhav vid Stureplan, innebär det ett helt osannolikt tryck på att över huvud taget komma in. Kommer man in så är det så pass trångt att man slipper fundera själv på vart man ska ta vägen, man bara flyter med strömmen av reklamare, kändisar, projektledare och klubbalkisar.

Kommer man inte in, så tar vakten till sin numera klassiska replik: "Det är tyvärr fullt i baren, vi släpper endast in ett fåtal stamgäster i mån av plats." Faktum är att det är ett ganska trevligt sätt att uttrycka att vissa helt enkelt inte är tillräckligt sköna för att komma in på Riche. Men det är också helt godtyckligt från gång till gång huruvida man anses vara stamgäst eller inte, och det blir lite parodiskt när vakten rapar upp sin standardfras som en tränad arapapegoja. Frågan är också varför han är satt att avgöra vem som är stamgäst, eftersom det finns folk som hängt på Riche sedan han gick omkring hemma i Hedemora i kortbyxor. Inte heller verkar han någon överdriven mediakred att tala om. Jag har till och med hört talkörer som lustiggör sig över hans sätt att avvisa folk. Det hela blir ännu roligare av att den här vakten pratar det allra bredaste dalmål man kan tänka sig.

Det är något visst att bli dissad av någon som pratar som Hjalle & Heavy.

No comments: