Thursday, February 16, 2006

Very prominent guests

Kvällens Insider är mycket roligt. Som vanligt när TV3 skall göra "grävande" journalistik så blir det till slut bara komiskt. Så vitt skilda potentater som Perus ambassadör, Staffan Heimersson, Freddy Kruger, Tim Robbins och Carl Cederschiöld avhandlar ett så larvigt ämne som krogköerna vid Stureplan och dörrvaktsgorillornas fascistoida drag. Det blir helt enkelt mycket roligt när en så perifer företeelse diskuteras av vanligtvis priviligerade män. Det handlar om en ambassadör som anser sig ha företräde till allt framför andra människor, men som blir brädad av Riche-vakterna som anser att några mediakids är mer välkomna. Den sydamerikanske ambassadören verkar vara i fullkomlig avsaknad av självdistans, och att inte komma in på Riche verkar vara ett mycket hårt slag mot dennes självbild som Gudasänd, högt stående prominent ambassadör.

Som "positivt exempel" tar man upp något Folkets hus på västgötaslätten med styrdans och mogen publik, och där finns minsann inga fascistoida vakter. Det är kanske inte rakt över jämförbart med vuxendans och Stureplansdjungeln? Debattörer försöker bräcka varandra i världsvana, och hela debatten är mycket humoristisk. Hur kan ett sådan skitsak skapa så mycket debatt?

Allting ackompanjeras av en mörk, allvarlig speakerröst som hela tiden insinuerar att barer är skyldiga att servera gästerna så mycket det bara går. Visserligen ett brott mot utskänkningslagen, men skit samma, nu ska det byggas förakt mot nattklubbsetablissemangen.

Stureplan och dess nattklubbar har fått alldeles för mycket och oförtjänt mediautrymme redan och jag förstår helt enkelt inte hur det kan vara en så stor del av samhällsdebatten, den där svenniga lördagsfyllan. Hur kan det skapa så många förorätter och så ändlösa debatter? Svenskarna är ovana vid elitismen, och den är aldrig så in your face som en helgkväll utanför nattklubbarna. Jag kan bara skratta åt det, men så många verkar ta det som det värsta personliga nederlag man tänkas kan. Kom igen liksom.

2 comments:

JOHAN said...

Heimersson var ju underbar i debatten. Hävdade bestämt att krogvakter i sig var unikt för Sverige. Han hade minsann aldrig sett några dörrvakter i varken New York eller London. En enkel slutsats: har inte Staffan sett dom, finns dom inte.

vaskrensarn said...

Instämmer. Inget större ämne, även om ställen utan vakt brukar vara trevligare. Helst skulle det vara som på de flesta ställen i Oslo: ingen garderob utan krokar här och var i lokalen. Folk kommer direkt från Holmenkollen, ställer skidorna mot väggen och tar en bira. Hur coolt som helst.