Wednesday, October 12, 2005

Beteendevetenskap = Bullshit?

Jag förstår mig inte på hur man kan vilja bli beteendevetare eller psykolog. Beteendevetare give me the creeps.

Idag hade vi beteendevetare på jobbet, som gick runt och förhörde sig om saker och ting, smilade upp sig och nickade förstående (och som alla beteendevetare: övertolkade allt som sägs). Att vara konsult och beteendevetare är väl ungefär den värsta tänkbara kombinationen jag kan tänka mig, vad gäller inställsamma människor. Får mig att vilja säga: Cut the crap och övertolka inte allt jag säger eller gör eller blickar jag kastar som att det kan hänföras till saker i min personlighet yadayada.

Varje gång som jag har gjort personlighetstest så har jag kunnat manipulera delar av resultatet för att det ska passa den som utvärderar testet. "Du hade rätt profil på vårt test, välkommen på intervju". Det finns i allmänhet en alltför stor tilltro till så kallade personlighetstest. Och de som utvärderar resultaten är självklart så pass indoktrinerade i hela industrin runt personlighetstester och vad de visar om testpersonerna, att resultaten och slutsatserna inte ifrågasätts nämnvärt. Alla personlighetstest tar fram förvånansvärt detaljerad fakta om den svarande, ofta utifrån enkla frågor om val mellan två hötappar. Och jag tycker helt enkelt att stora delar av beteendevetenskapen är något slags självgod industri som lever på myten om sig själv. Jag vet inte om det är jag som är enormt självmedveten och grubblande, vilket gör att beteendevetenskapen inte kan ge mig något om mig själv som jag inte redan vet. Jag föraktar folk som utbrister: "Jag fick veta saker om mig själv som jag inte hade en aning om i det där personlighetstestet", det innebär bara att man har svag självinsikt och saknar förmåga att genomskåda komplexa strukturer.
Visst, beteendevetenskapen har säkert vissa förtjänster, men jag har ännu aldrig träffat en beteendevetare som haft något att komma med.

Jag blir nästan lite förolämpad och skeptisk om någon presenterar sig som "beteendevetare". I mina öron låter det så här: "hej, öppna dig för mig. Jag kommer att väga alla dina ord på silvervåg och sen kommer jag att kunna säga hurdan du är, för jag har läst kurser om sånt här ser du. Lilla gubben, jag vet mycket väl hur du är och mår inuti den där skallen. Och jag kommer att analysera dig utifrån varenda ord du säger från och med nu, till och med tonläge, blick och hållning kommer jag att analysera, för jag vet hur du tänker och vad det betyder". Smile.

Och hur kan man leva ett normalt liv om man går och tror sig veta vad folks beteende säger om deras identitet? Man måste ju bli förstörd som social varelse, om man hela tiden tror sig veta vad folk tänker och menar utan att säga det. Suck vilken tröttsam vetenskap. Jag är skeptisk.

3 comments:

Anonymous said...

beteendevetare hit och dit,. men du borde bli författare!

Anonymous said...

"Jag blir nästan lite förolämpad och skeptisk om någon presenterar sig som "beteendevetare". I mina öron låter det så här: "hej, öppna dig för mig. Jag kommer att väga alla dina ord på silvervåg och sen kommer jag att kunna säga hurdan du är, för jag har läst kurser om sånt här ser du. Lilla gubben, jag vet mycket väl hur du är och mår inuti den där skallen. Och jag kommer att analysera dig utifrån varenda ord du säger från och med nu, till och med tonläge, blick och hållning kommer jag att analysera, för jag vet hur du tänker och vad det betyder"."

Det finns hjälp att få för din ångest över vad andra tänker/gör eller inte, du kan ju prova någon antidepressiv medicinering eftersom du har så dåliga erfarenheter av "beteendevetare".

Anonymous said...

Personlighetstest används främst för att sålla bort de idioter, om du ursäktar ordvalet, som söker men ändå verkligen inte varit lämpad för arbetet. Självklart är många, tyvärr inte alla, medvetna om att det går att som du uttrycker det, manipulera resultaten för att passa in på profilen. Med en fråga som: brukar du vara trevlig mot personer du möter - mäter vi knappast om du verkligen alltid gör så, det viktiga är att veta att du uppfattat och känner till de normer som företaget eller samhället i stort värderar för yrket. Sen vad du gör är en annan sak men som går att lära om eller som kommer fram under intervjun.

Låter som du har haft otur med de beteendevetare du träffat och det är beklagligt, men anser du är lite väl cynisk när du drar alla över en kam. Visst kan man behöva vara inställsam om det är en person som är nervös eller avig vid mötet och självklart använder vi den information som vi kan få fram men bara för att någon har läst kurser eller har jobbat med yrket i 30 år finns det aldrig något facit, alla människor är unika och så blir därför även varje fall. Detta förklarar varför vi måste ställa så många frågor och bearbeta de svar vi får.

Hoppas du får bättre erfarenheter i framtiden.
Med Vänlig Hälsning