Monday, October 24, 2005

Språkgnäll

Ett ord som jag stört mig ett tag på: übercool. Se här ett exempel där det ger helt motsatt effekt, i en Aftonbladet-artikel om höstens herrmode:

"– Den perfekta förebilden är Jude Laws übercoola klädstil i brittiska filmen ”Alfie”, säger Aftonbladets stylist Hulda Stenwall."

Över huvud taget känns prefixet über- sådär fräscht.

7 comments:

deltidsharmonisk said...

Nej det såg jag faktiskt inte. Jag läser om en engelsk seriemördare nu. Idén kom nog därifrån. Eller nej, det var när jag såg bilden av Jeffre Dahmer i en blog häromdan. Han tyckte om sin skyltdocka.

California über alles - Dead Kennedys. Det är okej.

-= R =- said...

Helt korrekt! Fräschören lyser med sin frånvaro och att dessutom använda sig av det i kvällspressen. Suck.

Suverän blogg! Tack för den!

Formerly known as hooct said...

hej ordlexikon. jag undrar en sak om cool. ska man säga att något är cool eller att det är coolt? jag säger coolt, men jag har en vag idé om att det gäller i södra sverige.

Carreca said...

Hej hooct. Man får nog göra som man vill. Jag tror att -t används av oss yngre, och den som eventuellt säger att någonting är cool är nog äldre och inte lika bekväm med det här att sätta svenska ändelser på låneord.
Jerry Williams säger "Det var ett jävla ball gig". Jerry är min språkidol. Coolt funkar tycker jag.

Andrea said...

Hooct: jag har också samma vaga idé. Jag har mycket starka minnen av att folk i Sthlm alltid sade ball och aldrig ballt, tex. Jag tror inte du har helt fel.

Formerly known as hooct said...

andrea - ja, visst! jag kan inte ge något exempel, men jag hör det liksom i bakhuvudet. Och C/R - hur länge kan vi känna oss bekväma med att kalla oss själva "vi yngre"? enligt min tjugoårsbror har jag passerat bästföredatum för länge sen.

Carreca said...

Yngre i den meningen att vi trots allt växt upp med uttrycket, våra föräldrar har inte cool som ett naturligt ord i sitt språk. Åtminstone inte mina. Klart att det alltid kommer yngre förmågor, men i det här avseendet räknas vi nog fortfarande till den "yngre generationen"