Wednesday, November 09, 2005

Lilla London?

Jag lyssnar tidvis på P3 när jag jobbar, och något som blivit uppenbart är att de olika programledarna för CHRISTER, som sänds på eftermiddagarna, är fantastiskt dåliga på att uttala amerikanska och engelska ord och artister. Jag tror det har med Göteborg att göra.

Det mest frekventa exemplet är nog Kanye West, som blir något slags Kejjniji West. Nyss skulle de avannonsera en låt av Mariah Carey & Jermaine Dupri. Jermaine uttalas INTE Germany.

Programledarna för CHRISTER är från Göteborg. Jag har aldrig stött på en göteborgare som har bra uttal när det gäller engelska språket. Jag vet inte om det är västkustdialekten som är inkompatibel med det engelska språket, men jag tror att jag är något på spåren med det påståendet. Det är något med att liksom uttala vokaler med långa ljud tror jag, utan att vara särskilt lingvistiskt bevandrad.

Jag har två kollegor från Sveriges baksida. Båda har pluggat utomlands under minst ett år. Båda är totalt urusla på engelska. En av dem har bott i USA en termin och i England en termin. Hon är hopplöst dålig, framför allt när det gäller uttal. En tidigare flickvän var från Bohuslän, och fullkomligt hopplöst dålig på engelska. Jag har vaga minnen av att Ingvar Oldsberg har dragit till med många sämre exempel på uttal av städer och samhällens namn i På spåret.

Slutsats: Göteborgs epitet "Lilla London" måste vara ett ironiskt statement.

3 comments:

Linda Pettersson said...

Och har du hört hur förvillande lika de två rösterna är? Är det säkert att Christer och Morgan inte är en och samma person?

Anonymous said...

Jag skulle inte vilja tillskriva stockholmare några vidare underverk i engelskt uttal heller.

Carreca said...

anonymous: Inte jag heller.